19-ти театрални празници "Невена Коканова" 2014

12-06-2014

От 16-ти до 21-ви юни в Ямбол ще се проведат ХІХ-тите Театрални празници „Невена Коканова”. За нашия град  това е една повече от добра традиция извоювана и защитена изцяло от невероятната ямболска публика и заради която ръководството на ДТ „Невена Коканова” полага немалко усилия! Както всички добре знаят за провеждането им   не се разчита  на   субсидии, не се кани престижно жури, не се раздават награди и затова  при селекцията  усърдието и амбицията на театъра  стават  още по-големи – единственият и най-важен фактор е ЗРИТЕЛЯТ!

Всъщност има една,  вече също традиционна, символична и много  специална награда, която бива връчвана. Това е Почетния Приз „Босоногата Жулиета” – получава го всяка една от актрисите изявили се за първи път на ямболска сцена!  Посветен е на голямата Невена Коканова! Дано всички те да имат силите  и таланта тръгвайки си оттук да следват нейния път в изкуството!

Струва си да отбележим, че призът е уникална авторска изработка на сценографката Пламена Дичева!

Актрисите, които ще получат това признание тази година са 17 на брой  и е трудно да се изброят всички.  Радваме се обаче, че женското присъствие в  избраните спектакли е толкова  активно, че  играят в такива силни  представления  -  „Ревизор” на Варненския театър с режисьор Пламен Марков, „Човекоядката” от Бургас – постановка на Борислав Чакринов , „Да разлаем кучетата” на Театър Българска Армия , режисьор Иван Урумов, „ Мъртвешки танц” - на ТР „Сфумато”, постановка Маргарита Младенова, „Глупаци” на режисьора Александър Беровски. Единственото представление без женско присъствие е актуалният и много атрактивен моноспектакъл на Георги Мамалев – „Какво става”, постановка на Владлен Александров!

Театралните  празници „Невена Коканова”  заемат своето заслужено място, като част от календара на кулутурната програма послучай празника на Ямбол – Свети Дух.  Надяваме се, както винаги досега да допринесат  не само за настроението на ямболци, но и за повече светлина и духовност в живота им!