ПРОГРАМА НА ХIХ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2014

12-06-2014

16-ти юни  19:00ч.

„РЕВИЗОР”  от  Николай В. Гогол

ДТ "Стоян Бъчваров" Варна

Постановка: Пламен Марков
Сценография и костюми: Мира Каланова
Музика: Калин Николов
Ас. режисьор: Петя Куртева


Участват: Стоян Радев, Веселина  Михалкова, Гергана Арнаудова,Стефан Додуров,Леарт Докле, Адриан Филипов,Валери Вълчев, Пламен Георгиев,Пламен Димитров,Яким Неделчев,Димитър Мартинов, Антония Търпова,Ина Добрева, Христо Христов, Биляна Стоева,Мария Гинкова, Николай Кенаров

„Стремим се да отдадем дължимото на яростта, която владее обществото, но и да я иронизираме. Постановката ни е заплашително актуална, но ние търсим в нея баланса на художествеността. В този смисъл нашият „Ревизор" е забавен, без да прилича на естрадните шоупрограми и без да прекрачва границите на добрия вкус и смисления смях", казва режисьорът проф. Пламен Марков. „На кого се смеете - на себе си смеете!" гласи и един от важните цитати в пиесата.

Номинация ИКАР 2014 за сценография на Мира Каланова
Номинация ИКАР 2014 за главна мъжка роля на Стоян Радев

17-ти юни 19:00ч.

„ЧОВЕКОЯДКАТА” от Иван Радоев

ДТ "Адриана Будевска" Бургас

Постановка: Борислав Чакринов
Сценография: Вечеслав Парапанов

Участват:  Тончо Токмакчиев, Аглика Бояджиева, Антоанета Кръстникова, Валери Еличов, Димитрина Тенева, Златко Ангелов, Зорница Константинова, Иван Григоров, Невена Цанева, Николай Стоименов, Стоян Памуков, Юрий Ангелов

Човекоядката е драматична комедия, в която смешното се движи към драматичното, а драматичното към смешното. Историята на случващото се в един старчески дом е всъщност модел на ставащото в нашето общество. “Вината да бъдеш деформиран, вината да бъдеш манипулиран – пише Иван Радоев, е не по-малка от вината да манипулираш другите.” Много смешно, малко страшно, леко тъжно и хубаво. Като самия живот!

18-ти юни 19:00ч.

„ГЛУПАЦИ” от Нийл Саймън

Превод : Маргита Гошева
Постановка, сценография и музикално оформление:  Александър Беровски
Пластика : Диана Досева


Участват: Филип Аврамов, Борислав Веженов, Светослав Добрев, Диана Досева, Милена Аврамова, Анна Петрова, Тодор Танчев, Деян Цвятков, Ивайло Добрев, Боян Арсов, Георги -Маноел Димитров

"Глупаци" е една оригинална притча – смешна и забавна история, развиваща се  в  измисленото украинско село Кюленчиков. Авторът изпраща младият учител Леон Толчински в едно екзотично общество, над  което  тегне мистично проклятие - всички се раждат глупави.  Това обаче,  не пречи на героите да се чувстват идеално в кожата си.  Неподправеният хумор, който блика от героите, заплита невъзможно смешни каламбури. Гениалният драматург замесва театралния сладкиш без никаква назидателност и неусетно  задава въпроси като: Удобно ли е да си глупав? Има ли разлика между Глупавия и Умния? И не сме ли самите ние основната причина да ни застигат проклятия?

19-ти юни 19:00ч.

„КАКВО СТАВА”  - моноспектакъл на Георги Мамалев

Сценарий и режисура: Весел Цанков и Георги Мамалев

Постановка: Владлен Александров

Музикална картина: Александър Младенов

Мултимедия и фотография: Божидар Марков

Художник: Елена Иванова

Любимецът на публиката Георги Мамалев  ни поднася от сцената истински букет от комедийни миниатюри, изпъстрени със смешните и гротескни, актуални и разпознаваеми образи на нашето време.

"Ваше величество, търсят ви" – е сигналът на мобилния телефон на чиновник, който... краде крушка от тоалетната на службата.... Иманяр, се тюхка, че е единственият загрижен за културно-историческото наследство в държавата. Лекар, смачкан от нескончаемите здравни реформи, се е размечтал за европейски пациент - точен, изряден, спретнат и... здрав, да ти е кеф да го умориш. И бизнесмени, и политици... и дребния човечец, превъртащ като луд каналите на новините в търсене на отговор на жизненоважния въпрос „Какво става?”.

Смехът е гарантиран. А може и нещо малко да ни жегне, ако открием сред героите и ... себе си.

20-ти  юни 19:00ч.

„ДА РАЗЛАЕМ КУЧЕТАТА”  от Емил Атанасов

ТБА София

Постановка: Иван Урумов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони - Добрин Векилов


Участват: Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин, Милен Миланов, Мирослав Косев, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова, Александра Сърчаджиева, Мирослав Пашов

Хората и обществата в съвременния свят, като че ли изпадат в заблудата, че за да живеем заедно в едно „голямо село” трябва задължително и априори да изповядваме едни и същи ценности, вери, морални догми и да имаме едва ли не една и съща представа за това как да съществуваме. Това означава тотално да се унифицираме и обезличим, което ми се струва твърде опасна и позната идеология. А в своята същност, човекът е създаден да бъде различен и уникален. Всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен и ценен в това  глобално село, в което цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво!

21-ви  юни 19:00ч.

„МЪРТВЕШКИ ТАНЦ”

Театрална работилница „Сфумато”

Адаптация: Маргарита Младенова

Постановка:   Маргарита Младенова

Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова

Участват: Светлана Янчева/награда  АСКЕР 2007/, Владимир Пенев/награда  АСКЕР 2007; награда ИКАР 2008/, Цветан Алексиев

В Мъртвешки танц човекът е хвърлен между чука и наковалнята, болезнено разголен и щателно подложен на духовна дисекция. Той е между Ерос и Танатос, между любовта и страха от смъртта. Болни от невъзможността да контролират себе си, героите  изпитват зловеща и огромна страст да мразят и, отдавайки се на тази омраза, тя се превръща в чума, раково образование, което ги поглъща и изпепелява. Всичко това е пресъздадено от може би най-въздействащия дует на сцената – Владимир Пенев и Светлана Янчева, които си партнират великолепно.