XX- ти театрални празници "Невена Коканова"

29-05-2015

От 15 до 20-ти юни ще се проведе юбилейното ХХ-то издание на Театрални празници „Невена Коканова”. За пореден път театри от различни краища на България идват със свои спектакли на такъв форум без амбиции за награди и отличия, единствено и само заради удоволствието от препълнената зала. Да, през всичките тези години ямболската публика не измени на своето отношение към празниците, посреща ги с толкова голям интерес, че заслужено си остава единствения критерий, с който ДТ „Невена Коканова”, като организатор се съобразява. А това колко е висок този критерий и сега го доказва репертоарът. Нито едно от заглавията не е за подценяване и носи свое уникално послание. Постановките са дело на режисьори като Диана Добрева, Петър Денчев, Стоян Радев, Пламен Панев, Рашко Младенов! Не отказаха на поканите и за първи път тази година ще гостуват Сатиричен театър „Алеко Константинов” и Драматичен театър „Никола Вапцаров” Благоевград !  Сред актьорите блестят имена като Никола Анастасов, Радина Кърджилова, Александра Сърчаджиева, Христо Гърбов, Стефка Янорова, Иван Радоев, Борислав Веженов.

ДТ „Невена Коканова” има заслужено основание за гордост от направеното за всичките тези двадесет Театрални празници. Единствено със свои сили и средства той успява да ги предостави като ярък акцент в културния афиш по повод ежегодния празник на град Ямбол - Свети Дух!

Добрата традиция да се отбелязва изявата на гостуващите за първи път на ямболска сцена актриси ще продължи и тази година. Радостното е, че сега те са 25, нарастващата бройка не е търсена преднамерено и затова сме щастлви, че все повече спектакли разчитат на магнетичното, нежно и силно женско присъствие на сцената. Дано пътят на актрисите бъде също толкова смислен и стойностен като този на Невена Коканова, чието име носи и връчваният през годините Приз.