Архив Театрални празници „Невена Коканова" - 2011 г.

21-06-2011

Театрални празници започнаха в Ямбол.

Трупата на ДТ „Невена Коканова" вече е в подготовка и за новия сезон, Борислав Чакринов и Ивайло Христов са сред първите гост-режисьори

Театралните празници, носещи името на Невена Коканова, за 16-и път откриха вчера в Ямбол с концерт на група "Оратница", връчване на годишната награда "Невена Коканова" и представление на "Големите пари" от А. Ейкборн на ДТ Ямбол. Днес сцената ще заеме Театър 199 "Валентин Стойчев" с "Приятно-страшно" от Я. Борисова, реж. Галин Стоев. Утре ще се изяви НТ "Иван Вазов" с "Брачната илюзия" на Е. Асус, реж. Бойко Илиев. На 23 юни гостува МГТ "Зад канала" с "Канкун" на Ж. Галсеран, реж. Бина Харалампиева. А на 24-и новата постановка на 'Тримата мускетари" от М. Рехелс по Дюма ще представи театър "София" под режисурата на Атанас 0'Махони.

Провеждани ежегодно, без конкурсен характер, те продължават една седмица. Подбираме спектакли, които не само са отличени с различни награди, но и са спечелили уважението на публиката, разказа за ДУМА Дияна Радева. Може да се каже, че интересът и очакването на ямболци към тези театрални срещи традиционно е много голям, защото не всеки може да отиде на театър до столицата. Досега не сме ги разочаровали със селекцията и пълните салони през всичките дни доказват това, допълва драматуржката. По традиция първата вечер се показва и премиерно заглавие.

От три години се връчва награда на община Ямбол - статуетка на Невена Коканова - на творец, доказал присъствието си в ямболския театрален живот и спомогнал с името и авторитета си за неговото популяризиране. Миналата година с нея бе удостоен Недялко Йорданов, а тази година ще бъде връчена на режисьора Бойко Илиев.

Друг интересен факт е, че към края на театралния сезон, през юни в ямболския театър на гастрол започват работа две от най-изявените имена на българския театър - Борислав Чакринов и Ивайло Христов. И двамата като режисьори ще се срещнат за първи път с ямболските артисти и трупата очаква с голямо удоволствие съвместната работа, поясни Радева.
Борислав Чакринов вече е започнал репетиции на маса на "Чичовци" - негова драматизация на повестта на Иван Вазов, а премиерата се очаква в началото на октомври.

Ивайло Христов ще работи през юли пиесата на Ясмина Реза "Арт" - камерно заглавие, доказало своята популярност сред публиката както по световните сцени, така и у нас. Премиерата се предвижда за началото на септември.
Хубавото е, че работим сега, през лятото, важно е да имаме съвсем нови заглавия още в началото на следващия сезон. Радваме се, че към състава "поглеждат" и такива доказани творци - значи нивото и авторитетът на ДТ "Невена Коканова" - Ямбол, растат. Уважението, както се казва, е взаимно и е резултат на много работа, качествена трупа и не на последно място - на обичаща и благодарна публика, гордеят се ямболските театрали.


21 юни 2011 г.

в-к ДУМА