Красногоров на ръба между драмата и комедията

За да се постави успешно една любовна история в днешното ни прагматично време, се изисква много кураж, но и много нежност. Екипът, осъществил "Тайната на един Дон Жуан", чиято премиера се състоя на 2 март на ямболска сцена, явно притежава и двете качества. Актьорите Албена Павлова, Михаил Билалов и Камен Иванов са се доверили на режисьорката Надя Асенова, която умело ги е повела през изпълнената с изненадващи обрати драматургия на Валентин Красногоров. Познат на българската публика като майстор на комедийния жанр, в тази пиеса авторът не само се движи на ръба между драмата и комедията, но и доста често потъва дълбоко в единия жанр, оставяйки усещането, че е невъзможно да ни прехвърли обратно. Това в крайна сметка се оказват умели драматургични ходове, разкодирани на сцената така, че да ни държат в напрежение до последния момент.
Двойка бъдещи младоженци (Албена Павлова и Камен Иванов) по молба на жената избира да узакони своята връзка в тихо място, далеч от динамиката на живота им. За бракосъчетанието са принудени да поканят за свидетел случайно срещнат мъж със странно поведение (Михаил Билалов). Във времето до уречения час двамата решават да се позабавляват с непознатия, карайки го да разкаже за миналото си. И в този, изпълнен с неочаквани обрати разказ въвлечени се оказват всички по един или друг начин. Михаил Билалов, в ролята на непознатия Свидетел, майсторски борави с нюансите, необходими на героя му, за да пресъздаде най-сложното за него - да бъде и в обсебилото го минало и да открива настоящето с всичките му провокации. Различен - и ярко характерен, и философски премерен, Билалов изгражда образа си с много топлина, която кара зрителя да му симпатизира отначало докрай.
Героинята на Албена Павлова е в основата на всичко случващо се и актрисата съумява перфектно да изгради контрастите в поведението й - контрасти, степенувани, премерени, характеризиращи както търсенето, така и очакването на жадуваната романтика в любовта. Чувствена и действена,  Наташа на Албена Павлова успява да построи пътя до вземането на решения; те не идват наготово, и в този път към тях е категоричният успех на актрисата.
За нейния партньор Камен Иванов - бъдещия съпруг Олег, делови млад мъж, за когото да обичаш е достатъчно да си винаги с човека до теб, героят е не просто олицетворение на прагаматизма. Опитите му да разбере къде е разминаването, правят образа пълнокръвен. Наситеност и плътност има и в объркването, и в борбата му за любовта такава, каквато я разбира. А тя в никакъв случай не е без значение за персонажа му.
В съвместната си работа и тримата извървяват дълъг и интересен път. Път, в който обратите са важни, но по-важни са резултатите вследствие на тези обрати. И благодарение на режисьорския прочит, резултатите са не само логични и обосновани, те са и емоционално заредени. Сценографското решение на Мирела Василева също осмисля този път, лабиринт от дървета, идващи от дълбочината на сцената и една пътека между тях, водеща до най-важното, което може да те спаси от безумието на времето ни - дом с маса и два стола за тези, които имат какво да си кажат.
При всички случаи спектакълът "Тайната на един Дон Жуан" не само има да каже на зрителите много неща, той ще ги накара да ги почувстват и ще ги зареди с много искрени емоции.