Архив Театрални празници - 2017 г.

16-05-2017

И тази година поредното ХХII –ро издание на Театралните празници „Невена Коканова“ ще  предложи на ямболската публика шест много различни спектакъла  разкриващи богатия диапазон на трупите в държавните театри.  Състоянието  на  българския театър от доста време  е подложено на непрекъснати дисекции, перманентно му се предлагат  варианти за преструктуриране и му се поставят непосилни финансови изисквания. И въпреки това  трупите успяват да мислят за качествена драматургия, за подобаваща изява на своите актьори, да привилчат млади колеги  и не на последно място да не забравят своето призвание – да прехвърлят искрата на театралната магия към сърцата на зрителите. Точно това и ще видим тази година от всички, които са поканени да дойдат в Ямбол. Освен това жанровото и стилистично разнообразие винаги търсено през годините  при подготовката на Театралните празници и тази година ще е  определящо за  ХХІІ-то издание.

Забележително е присъствието на заглавие от българската класика – „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов , редом до английската – „Колко е важно да бъдеш сериозен“ на Оскар Уайлд и то представени от една от традиционно най-силните ни трупи  – тази на Театър Българска Армия. В състава на Военния театър има достатъчно талантливи и популярни актьори, но все пак изборът на Радина Кърджилова за ролята на Мина, както и Анастасия Ингилизова и Нети в главните роли на толкова остроумния текст на Оскар Уайлд  будят респект и възхищение.  Интересен , но тотално различен поглед към класиката ни предлагат колегите от  РДТ „Николай Хайтов“ Смолян. Техният прочит на Шекспир  с много чувство за хумор  развива родопска пародия със заглавие   „Румеу и Жолиета от Дунюву“ , които освен, че владеят  прекрасно  диалекта, на който е написан текста залагат изцяло  на автентичния родопски хумор съпроводен с много музика на живо.  Присъствието на почти цялата трупа в решението на спектакъла  отново показва възможностите на състава, който за първи път гостува на Театралните празници. Добре познати на ямболци са други два театъра, които заедно с очаквания  мирис на море подсказват и емоциите  на идващото  лято. И Варна, и Бургас избраха да ни гостуват с брилянтни комедии, които да заредят публиката с отлично настроение. Авторите и на „Прелестите на изневярата”  Валентин Красногоров  и на „Примадони” Кен Лудвиг са доказани майстори на интригата  и ситуационните комедии и ако един театър иска  качествено да забавлява своите зрители – това е верният избор. От доста време Пловдивският театър не беше  гостувал на Театралните празници „Невена Коканова” и изборът им на заглавие за тази година  е една много интересна пиеса на съвременната  авторка  Сара Рул.  „Чиста къща” събира в себе си няколко сюжета, чийто общ ключ  е погледът към  живота и любовта изпълнен с надежда и светлина. Може би, защото женските роли са преобладаващи в спектакъла, може би  защото добротата все пак трябва да ни води, а може би, както казва една от героините в пиесата, „ако повече жени можеха да разказват вицове щеше да има повече правда в този свят”.

Това , което  предстои  да се случи  в Ямбол само след десетина дни за пореден път доказва, че и без конкурси и фестивали, хората успяват да изберат добрия театър. Интересът на публиката , както и критериите й се формират от разнообразието и информираността. Затова колкото повече и по-разнообразни спектакли може да види и съпостави -  толкова по-добре. Хубавото е, че и театрите разбират това и качеството на предлаганото от тях расте с всяка изминала година.

На добър час на ХХІІ – те Театрални празници „Невена Коканова”!