Идеалният съпруг на ямболска сцена

20-12-2016

Блестящ стил, остроумен диалог и отлични  актьорски превъплъщения впечатлиха зрителите на премиерата на "Идеален съпруг" от Оскар Уайлд в Ямбол. ДТ "Невена Коканова" за първи път поставя един от най-добрите английски драматурзи и решението на режисьора Тодор Димитров е изцяло в полза на брилянтния му текст. Освен прецизната работа с актьорите по отношение на образите, постановката респектира с ясното и отчетливо  следване на драматургичната линия, на нейната изобретателност и конфликтност, подчертани до крайност, внушавайки, че този текст, писан преди  повече от сто години, не е загубил нищо от силата си и сега. Политически шантаж и интриги накърняват доверието и любовта между хората, упорито и нелепо изграждаме пиедестали, натрапчиво искаме да поставим някого на тях, не проявяваме разбиране, обичайки човека до себе си.
В подкрепа на режисьорското решение е майсторската работа на сценографката Милена Пантелеева по отношение на сценичната среда и костюмите. Декорът е сведен до минимум и оголва пространството само и единствено за взаимоотношенията между персонажите. Силно и ефектно изобразително средство са костюмите, не само изграждащи стил и характер на всеки от героите, а перфектни в детайлите и даващи усещането за спектакъл извън конкретиката на времето.
Успешен ход е и актьорското разпределение - в двете главни мъжки роли са Христо Доков и Симеон Дамянов, завършили последния випуск на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ и работили с Тодор Димитров в един от дипломните му спектакли. В ролите на Мисис Чивли и Мейбъл Чилтърн са също две млади актриси, завършили скоро академията - Яна Бобева и Мария Панайотова, а останалите са добре познатите Цветелина Кънева, Михаил Лазаров, Капка Валентинова и Волен Митев.
Един от прочутите афоризми на Оскар Уайлд гласи: "В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо." Последният спектакъл на ДТ "Невена Коканова" се опитва да открие за публиката истинската стойност на драматургията му, без да я подменя и пренаписва.
Следващото премиерно представление е днес, а след по-малко от месец, на 15 януари, спектакълът ще има своята премиера и в София, на сцената на театър "Българска армия".

Дияна Радева